Szczypiorek czosnkowy

Szczypiorek czosnkowy jest rośliną wieloletnią uprawianą przez kilka lat na tym samym miejscu. Tworzy kępy o wysokości 30 40 cm i średnicy około 40 cm. Liście są w przekroju trójkątne. Część podziemną tworzą wydłużone cebulki wyrastające z łodyg podziemnych, najczęściej w jednej kępie jest ich od 5 do 20 (zależnie od wieku kępy). Kwitnie od lipca do końca września. Tworzy pędy kwiatostanowe, które zakończone są spłaszczonymi baldachami o białych, gwiaździsto kształtnych, pięknie pachnących i bardzo dekoracyjnych kwiatach.
Tę roślinę warto mieć na działce, zwłaszcza, że nasiona są od kilku lat dostępne w Polsce.
Szczypiorek czosnkowy (Allium tuberosum Rottl ex Spreng.)należy do rodziny Alliaceae – czosnkowate. Jest to gatunek bardzo popularny i znany od ponad 2000 lat w Chinach, natomiast w Europie i Polsce zupełnie nierozpowszechniony.

Uprawa i pielęgnacja
Do uprawy tego czosnku dobre są warunki klimatyczne Polski, jest on odporny na niskie temperatury wiosną i silne wiatry. Wzrost wegetatywny rozpoczyna się już w końcu lutego, bez wcześniejszego osłaniania roślin, zaraz po rozmarznięciu gleby, a kończy po przymrozkach. Wymagania glebowe nie są duże. Dobrze udaje się na glebach piaszczysto-gliniastych, próchnicznych o pH około 6,5.
Szczypiorek czosnkowy może być uprawiany przez kilka lat na tym samym miejscu, dlatego jest wyłączony ze zmianowania. Ważne jest staranne przygotowanie gleby przed siewem lub sadzeniem. Trzeba pozbyć się chwastów (zwłaszcza perzu). Należy zastosować obornik lub kompost i uzupełnić niewielką dawką nawozów mineralnych (wieloskładnikowych).
Warzywo  to można z powodzeniem uprawiać z siewu nasion wprost do gruntu, w pierwszej dekadzie kwietnia, w rzędy co 30 cm lub gniazdowo po kilka sztuk w rozstawie 30 x 20 cm. Przy uprawie z rozsady nasiona wysiewa się na rozsadniku – w tym samym terminie. Gdy rośliny mają po trzy liście, rozsadę sadzi się w miejsce stałe, najlepiej po kilka roślin razem. Jednak lepszy plon szczypiorku czosnkowego  w pierwszym roku uprawy uzyskuje się w wyniku uprawy z siewu nasion bezpośrednio na miejsce stałe. Właściwe plonowanie rozpoczyna się od drugiego roku uprawy. W dalszych latach można kępy szczypiorku odmłodzić, dzieląc je na kilka mniejszych kępek. Może on być również z powodzeniem uprawiany w doniczkach.
Zabiegi pielęgnacyjne w zasadzie ograniczają się do systematycznego i starannego odchwaszczania i spulchniania gleby. Po każdym większym zbiorze liści powinno się rośliny dokarmić. Gatunek ten jest bardzo odporny na szkodniki i choroby roślin cebulowych, dlatego dobrze nadaje się do amatorskich upraw ekologicznych. Łagodniejszy w smaku szczypior można uzyskać przez bielenie roślin (osłanianie czarną włókniną), co powoduje ich lekkie żółknięcie i wydelikacenie.

Zbiory i przechowywanie
Liście zbiera się wielokrotnie, ścinając pojedyncze liście lub całe kępy około 2 – 3 cm nad powierzchnią gleby. Częsty zbiór opóźnia kwitnienie roślin i wydłuża okres zbiorów. Liście mogą być przechowywane około tygodnia w lodówce, w opakowaniach foliowych i wykorzystywane na bieżąco.

Wartość odżywcza i zastosowanie
Liście szczypiorku czosnkowego łączą w sobie kształt i aromat liści czosnku, są bogatym źródłem mikro i makroelementów) – zwierają duże ilości żelaza, a pod względem zawartości witaminy C są cenniejsze od szczypiorku zwyczajnego. W kuchni roślina ta używana jest głównie jako warzywo o właściwościach leczniczych oraz jako przyprawa do różnego rodzaju sałatek, surówek, twarożków i zup. Nadaje się do dań zawierający jajka i ryby dlatego jest rośliną poszukiwaną przez restauracje jako wykwintny komponent wielu dań. Można spożywać go także po ugotowaniu – zblanszowane liście lekko żółkną i stają się delikatniejsze. W Japonii szczypiorek czosnkowy jest sprzedawany w pęczkach. Pęczkowane są zarówno liście jak i młode pędy z pączkami kwiatostanowymi, które również nadają się do bezpośredniego spożycia. Szczypiorek czosnkowy jest uprawiany również jako roślina okrywowa, ozdobna w mieszanych zestawieniach z innymi roślinami ozdobnymi. Wysuszone kwiatostany są wykorzystywane w różnych mieszankach zapachowych, a także do suchych kompozycji. Napar z liści szczypiorku czosnkowego można wykorzystać do zwalczania mszyc oraz chorób grzybowych.
Roślina ta doskonale nadaje się do uprawy amatorskiej w ogrodach przydomowych, na działkach oraz w pojemnikach na balkonach i tarasach.
Materiał siewny można także z powodzeniem uzyskać w wyniku własnej reprodukcji nasion.

Źródło : index.php?option=com_content&task=view&id=274&Itemid=41

About these ads

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s