#1 Atlas ziół – mniszek lekarski.

Współczesna medycyna nie jest w stanie zrobić więcej swoimi lekarstwami niż to co już istnieje w przyrodzie. Jedną z takich dobroczynnych roślin jest pospolity mniszek lekarski. Wykonałem syrop z mniszka lekarskiego, który można stosować do słodzenia wody, jak również herbaty. Smakiem podobny jest do miodu. Trochę wiadomości na temat mniszka lekarskiego.

„Leksykon zdrowia” Katarzyna Koźmin

Zastosowanie wewnętrzne mniszka lekarskiego

Mniszek lekarski szczególnie zalecany jest w przypadku schorzeń wątroby i woreczka żółciowego – między innymi w marskości wątroby i po przebytym wirusowym zapaleniu wątroby. Ze względu na działanie moczopędne, mniszek jest pomocny w infekcjach dróg moczowych, chorobach pęcherza, nerek, kamicy moczowej. Mniszek stosowany jest w początkowym stadium cukrzycy i miażdżycy, a także jako środek oczyszczający organizm z toksyn. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego, zalecany jest więc przy zaburzeniach trawienia. Syrop z mniszka jest z kolei popularnym środkiem łagodzącym kaszel.

Zastosowanie zewnętrzne mniszka lekarskiego

Mniszek łagodzi stany zapalne skóry, przyspiesza gojenie się ran, ma działanie regenerujące, pomaga usunąć kurzajki i brodawki. Mniszek zalecany jest również w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej.

Napar z kwiatów mniszka lekarskiego

Łyżkę suszonych kwiatów zalewamy wrzątkiem i parzymy pod przykryciem przez około 10 minut. Następnie napar odcedzamy i pijemy kilka razy dziennie po ½ szklanki.

Odwar z korzenia mniszka lekarskiego

50 g suszonego korzenia rozdrabniamy, zalewamy litrem wody (nie musi być wrząca) i gotujemy przez 2-3 minuty. Odstawiamy pod przykryciem na 10 minut, a następnie odcedzamy. Pijemy 1/3 szklanki kilka razy dziennie.

Wino z korzenia mniszka lekarskiego

50 g suszonego korzenia rozdrabniamy, zalewamy 0,75 l białego wina i odstawiamy na 2 tygodnie. Należy pamiętać o codziennym wstrząsaniu. Po upływie 2 tygodni wino przecedzamy przez gazę.

„Młode liście mniszka lekarskiego są dodawane do sałatek. Są bogate w witaminy i sole mineralne.”

„Domowe leki ziołowe” Anne Iburg

Syrop z mniszka lekarskiego

Syrop przygotowujemy ze świeżych kwiatów, zerwanych na początku kwitnienia. Około 250 kwiatów zalewamy litrem wody i gotujemy przez 5 minut. Odstawiamy na godzinę, po czym odcedzamy odwar. Odwar gotujemy na lekkim ogniu przez 3-5 godzin, mieszając i nie doprowadzając do wrzenia. Dodajemy 1 kg cukru i sok z wyciśniętej cytryny i dokładnie mieszamy. Syrop przelewamy do słoików.

Przeciwwskazania do stosowania mniszka lekarskiego

Mniszek może powodować uczulenie, a w przypadku nadkwaśności soku żołądkowego i wrzodów żołądka może wzmagać dolegliwości. Konsultacji z lekarzem wymaga stosowanie mniszka przy niedrożności jelit, niedrożności dróg żółciowych oraz przy ropniaku pęcherzyka żółciowego.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s