Zakwas na chleb

Idąc dalej tropem past na chleb, postanowiłam, że przydałoby się go upiec. Już dzisiaj jego zaczątek w postaci zakwasu z mąki żurkowej, który dochodzi do siebie. Chleb żytni bez zakwasu nie ruszy, tak samo jak nie ruszy na drożdżach. Chleb z maki żytniej lub razowej jest zazwyczaj dość zbity (mam na myśli prawdziwy razowy chleb, poznać go można po kwaskowatym smaku, jest to właśnie ów zakwas). Zazwyczaj robiłam go z mąki razowej i do tej pory udawał się bardzo, natomiast lubię eksperymentować i uważam, że chleb na zakwasie z mąki żurkowej będzie równie pyszny 🙂

Zakwas składa się z 3 faz każda po 24h.

I faza: 3 łyżki mąki żurkowej + 1/3 szkl ciepłej wody ( odstawiamy na 24h w ciepłe msc)

II faza: mieszamy zakwas z fazy I (aby dodać nieco powietrza) znów dodajemy 3 łyżki mąki żurkowej + 1/3 szkl ciepłej wody ( odstawiamy na 24h w ciepłe msc)

III faza: mieszamy zakwas z fazy II, dodajemy 3 łyżki mąki żurkowej + 1/3 szkl ciepłej wody ( odstawiamy na 24h w ciepłe msc)

Zazwyczaj to chleba używa się około 35 g zakwasu, więc ten powinien wystarczyć nam na 2-3 chleby.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s