Chleb żytni mieszany ( na zakwasie)

Ten kto nie poznał zapachu i smaku prawdziwego chleba może tylko żałować, że wcześniej nigdy go nie próbował 🙂 Wszyscy Ci, którzy mają dosyć chlebopodobnych wytworów serwowanych nam pod nazwą „chleb”, ja proponuję ten własnego wypieku 🙂 Najlepszy jest zaraz po upieczeniu 🙂 Jego zapach podczas pieczenia pobudza zmysły niemalże każdego i od razu przywołuje zapach prawdziwego i beztroskiego dzieciństwa, domu wypełnionego gromadą ludzi i suto zastawionym stołem na śniadanie..

Zatem kontynuując temat zakwasu na chleb, przyszła pora, aby go upiec 🙂 Zakwas po 3 dniach ( III fazach) był już gotowy do użytku. Oprócz niego postanowiłam dodać maślankę, która również zawiera w sobie kwas. Do tego przepisu użyłam :

190 g maślanki

60ml wody

1 łyżka oleju

35 g zakwasu ( 2 łyżki)

250 g mąki pszennej typ 1050

250 g mąki żytniej typ 1150

25 g drożdży ( potrzebne do wyrobienia zaczynu)

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

Dla tych którzy nie wiedzą  o co chodzi z typem mąki.  W piekarniach wykorzystuje się przede wszystkim następujące rodzaje mąki: pszenną, żytnią, orkiszową, określone różnymi liczbami oznaczającymi ich typ.Liczba ta informuje, do jakich wypieków najlepiej nadaje się dana mąka. Jeśli chcemy upiec biały chleb, to kupujemy mąkę pszenną typ 550. Podstawowa zasada to : im wyższa liczna określająca typ mąki, tym większa jest zawartość witamin, składników mineralnych i przede wszystkim błonnika pokarmowego. Dlatego nie bez powodu, mówi się o tym, że prawdziwy chleb razowy jest najzdrowszy. Użyta do niego mąką powinna być zrobiona z typu 2000. Typ mąki określa ile gramów składników mineralnych znajduje się w 100g mąki pozbawionej wody. Np. w 100g mąki żytniej typ 1150 znajduje się 1150 mg składników mineralnych.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s