Tymianek Właściwy (Thymus vulgaris L.)

Zioło należy do rodziny Wargowych.  Jest półkrzewem o różowych lub fioletowych kwiatach, które są drobne i umiejscowione na szczytach łodyg. Przyprawa pochodzi z rejonów morza śródziemnego.
Tymianek sprawia, że potrawy zyskują wyrazisty smak oraz aromat. Zawdzięczamy to właściwościom zioła, w tym jego zapachowi.  Przyprawa  dorasta do około trzydziestu centymetrów wysokości i jest mocno rozgałęziona. Smak tymianku jest palący i gorzki.

Uprawa tymianku.

Stanowisko –  Najlepsze dla rośliny jest miejsce nasłonecznione, osłonięte od zimna i wiatru. Przy sadzeniu Tymianku na polu najkorzystniej wybrać dla niego południową stronę.

Podlewanie –  Rośliny rosnące na polu podlewamy zawsze, wtedy gdy z powodu braku opadów deszczu podłoże jest za suche. Zioła  uprawiane w doniczce podlewamy dwa razy w tygodniu, a latem częściej.  Jeżeli  jest bardzo ciepłe i suche powietrze,  to nawet codziennie.

Podłoże –  Najkorzystniejsza dla Tymianku  jest ziemia żyzna i przepuszczalna.
Rozmnażanie –  Zasadniczo roślinę uprawia się z nasion. Jednak można, również przez podział starszych roślin.

Aby nasiona zakiełkowały potrzebują  temperatury około dwudziestu stopni. Na początku kwietnia, albo pod koniec jesieni wysiewamy je do gruntu.

Kwitnienie –  Tymianek zakwita w czerwcu i lipcu.

Zabiegi pielęgnacyjne.

Polegają one na odchwaszczaniu pola i spulchnianiu ziemi wokół rośliny.
Warto wiedzieć, że …..

Kobiety w ciąży i osoby mające problemy z sercem nie powinny spożywać za dużo tymianku.

Zastosowanie.

Przyprawę stanowią zarówno świeże, jak i suszone liście zioła. Dodaje się je do sosów, cielęciny, wołowiny, wieprzowiny, ryb, zup czy baraniny.

Tymianek poprawia, także smak dań z grilla oraz potraw z pomidorów i warzyw strączkowych. Dodaje się go, również do sałatek i marynat.

Poza tym zioło pomaga przy astmie, wzmacnia układ nerwowy, poprawia przyswajanie jedzenia oraz trawienie, pobudza apetyt i pomaga przy biegunce oraz przeziębieniach. Olejek tymiankowy ma właściwości dezynfekujące.

Zioło poza polską kuchnią używane jest, także w kuchni greckiej, włoskiej oraz bałkańskiej, francuskiej jak, również afrykańskiej.

Zioło można, także uprawiać w doniczce, warto ustawić je na słonecznym parapecie południowego okna. Kupując tymianek w doniczce wybieramy zdrowy, dobrze wyglądający okaz. Mający ładnie wybarwione liście i nie przesuszone podłoże.

Źródło :tymianek-id303.html

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s